Sojos pupelės yra labai svarbus mitybos raciono produktas daugelyje šalių ir regionų. Pasirodo, jog gali būti ir naudingos sveikatai. Sojos pupelėse gausu svarbiausių maistinių medžiagų, todėl tai yra universalus ir vertingas priedas bet kurio žmogaus mityboje. Šiame tinklaraštyje apžvelgsime įvairiapusę sojų pupelių naudą ir kodėl verta jas įtraukti į savo dietą.
Maistinė sojų pupelių vertė
Vienas svarbiausių sojų pupelių privalumų – didelis baltymų kiekis sudėtyje. Valgydami jas, pasinaudosite puikiu visaverčių baltymų šaltiniu, kuriame yra visos devynios nepakeičiamosios aminorūgštys. Dėl šios priežasties be sojų neapsieis, ko gero, nė vienas vegetaras ar veganas.
Sojų pupelės turi ir daug vitaminų bei mineralų. Galima net sakyti, kad tai – jų lobynas. Sojose yra nemažai B grupės vitaminų, kurie labai svarbūs energijos metabolizmui ir smegenų veiklai. Jeigu detaliau pasižiūrėsime į jų sudėtį, ten taip pat rasime tokių mineralų kaip magnis, kalis ir geležis, kurie prisideda prie įvairių organizmo funkcijų. Tarp pagrindinių verčiausia išskirti: raumenų sveikatos, gero kraujospūdžio palaikymą ir deguonies pernešimą.
Apie sojų pupelių paruošimą ir naudą sveikatai
Be jau išvardintų privalumų, šios pupelės dar ir padeda širdžiai. Kadangi sudėtyje rasime omega-3 riebalų rūgštis, nenuostabu, kad galima tikėtis teigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių sistemai.
Gausus magnio ir kalcio kiekis yra naudingas kaulams, mažinantis osteoporozės riziką.
Nustatyta, kad šis poveikis itin pastebimas moterims postmenopauzės laikotarpiu. Na, o visiems taip pat aktualu žinoti, kad sojų vartojimas rekomenduojamas visiems žmonėms, kurie nori palaikyti optimalų cukraus lygį kraujyje. Sojų pupelės dažnai atsiduria cukriniu diabetu sergančių žmonių dietoje.
Geriausia tai, jog sojų pupelės yra ne tik maistingos, bet ir neįtikėtinai lengvai paruošiamos. Jas galima vartoti įvairiomis formomis, pavyzdžiui, kaip tofu, tempeh, sojų pieną ir edamame. Kiekviena forma pasižymi unikalia tekstūra ir skoniu, todėl tinka įvairiems patiekalams – nuo užkeptų bulvių iki glotnučių.
Pabaigai
Sojos pupeles galite lengvai įtraukti į kone bet kurį patiekalą. Įdėkite jų į salotas, sriubas arba įmaišykite į pagrindinį patiekalą. Dėl neutralaus skonio profilio, pupelės gerai sugeria prieskonines žoleles, tad džiugins unikalia skonių palete bei didžiule maistine verte.