Daugelis iš mūsų žino, jog per didelis cukraus kiekis yra pavojinga mums.
Tačiau, kad ir žinodami, jog cukrus nėrą gerai mūsų organizmui, kartas nuo karto mes sau leidžiame pasmalyžiauti ir suvalgyti kažko skanaus ko užsinorime.
Kad ir vienas ar kitas retkartčiais suvalgytas saldumynas nepakenks svarbu žinoti ir įsigilinti į tai koks yra cukraus normalaus kiekio suvartojimas.
Šiame straipsnyje apie tai kiek vartoti cukraus ir kaip palaikyti balansą bei kiti svarbus dalykai apie cukrų.
Kaip atliekami tyrimai pagal, kuriuos nustatomas cukraus kiekis?
Yra du būdai pagrindiniai būdai kaip atlikti šį tyrimą. Tai kraujo tyrimas vienas iš jų veninis, o kitas kraujo paėmimas iš piršto. Svarbu kraują duoti ryte kai organizmas jau atsibudęs, ir taip pat labai svarbu, jog žmogus nebūtų nieko nevalgęs.
Koks normalus gliukozės kiekis kraujyje?
Normalus gliukozės kiekis žmogaus kūne yra nuo 3,3 iki 5,5 mmol/l.
Jei žmogui yra diabetas tai gliukozes kiekis bus apie 5,6 – 7,5 mmol/, o jeigu diabetas tai gliukozės kiekis bus 8 mmol ir daugiau
Kokie dar kraujo tyrimai, galėtų nustatyti žmogaus sveikatą?
Sergant diabetu ar prediabetu gali būti atlikti ir kiti kraujo tyrimai .Todėl svarbu atlikti išsamius tyrimus, nes tai padės sužinoti kokioje sveikatos būklėje Jūs esate,ir taip greičiau imtis tam tikrų atitinkamų veiksmų.
Kokie skirtumai yra tarp cukraus ir gliukozės?
Norint suprasti koks skirtumas tarp cukraus ir gliukozes turime žinoti plačiau apie tai kas yra monosacharidai polisacharidai, disacharidai.
- Monosacharidai – tai gliukozė,fruktozė, ribozė ir kiti kurie baigiasi galūnę (ozė)
- Disacharidai – paprastas cukrus, kuri jungia gliukozę ir fruktozę, kadangi disacharidai yra sudaryti iš dviejų monosacharidų.
- Polisacharidai – sudetingieji ir gerieji angliavandeniai.
Kaip pasisavinami angliavandeniai?
Žmogaus organizmas disacharidus ir polisacharidus skaido į monosacharidus, taip letai perdirbinėdamas į paprastus angliavandenius.
Ypač yra svarbus šie polisacharidai, kurie yra paplitę gamtoje ir juos yra sveika vartoti, nes jie neturi jokio saldumo.
Tai tokie kaip: celiulioze, glikogenas, krakmolas ir chitinas
Kokią polisacharidų nauda norint numest svorio?
Polisacharidai yra sveikieji angliavandeniai, kurie yra naudingi metant svorį, nes juos valgant yra didesnis sotumo jausmas.
O sotumo jausmas yra didesnis todėl, nes polisacharidai yra virškinami žymiai lėčiau. Todėl norint turėti energijos ir jaustis nepraalkusiam reikėtų vartoti tokius plisacharidus kaip grūdai, daržoves,vaisiai, kuriuose yra daugybę vitaminų.
Ar įmanoma nustatyti valgant tam tikrus produktus kokiai angliavandenių grupei jie priklauso?
Žinoma taip, greitieji angliavandeniai tokie kaip monosacharidai ir disacharidai yra saldūs, todėl tokių produktų, kurie yra saldūs reikėtų atsisakyti norint numesti svorio.
Greituosius angliavandenius organizmas pasisavina greičiau ir taip paverčiami gliukozę, taip greitu metu mes vel norime valgyti
Kas nutinka jei žmogaus organizmas turi per daug gliukozės?
Jei paaiškėja, jog organizmas viršija gliukozės kiekio ribos normą, tai reikėtų pradėti laikytis sveiko gyvenimo būdo, susižiūrėti mitybą, nes per didelio gliukozės kiekio turėjimas virsta riebalais ir glikogenu.
Kaupiantys riebaliniam sluoksniui reikėtų daugiau fizinio aktyvumo, kitaip galimas nutukimas.
Kas nutinka jei kitu atveju mums kaip tik truksta gliukozės?
Kai truksta gliukozes organizme, kaip atsargas organizmas skaido glikogeną užtikrindamas tam tikrą energijos balansą ir gliukozės kiekį kraujyje
Pabaigai
Štai ir aptarėmė svarbius aspektus apie cukraus poveikį mūsų organizmui. Taip dabar bus aiškiau ir paprasčiau nubrėžti ribas kiek jo vartoti. Be abejonės jo atsisakyti visiškai nereikia ir pasilepinti galima, tačiau žinojimas apie cukraus kiekio vartojimą yra naudingą informaciją kiekvienam.