Prancūziškos dietos variantų – devynios galybės. Pavyzdžiui? Kad ir žymios prancūzų prichoterapeutės-dietologės Madeleine Gestos dieta, kuri netraumuoja net labai jautraus skrandžio ir kuri padeda ne tik sulieknėti, bet ir atjaunėti. Šios dietologės paslaugomis naudojasi tokios garsios prancūzų kino žvaigždės kaip Juliette Binoche, Isabelle Adjani, Catherine Deneuve… Kita ne mažiau žinoma prancūziškos kilmės dieta – gydytojo Pierre’o Dukano. Jo sukurtos dietos tikslas – vartoti tik baltymų turintį maistą. Maža to, šios dietos metu numesto svorio nepriaugama net nustojus jos laikytis. Tačiau yra ir klasikinis variantas – tai dvi savaites trunkanti prancūziška dieta.
Prieš prancūziškos dietos pateikimą visgi norėtųsi jums priminti keletą paprastų Mireille Guiliano patarimų, išdėstytų jos parašytoje knygoje „Kodėl prancūzės nestorėja. Valgymo malonumo paslaptys“: valgyti būtinai reikia lėtai, į valgymo procesą žiūrėti kaip į rimtą ritualą ir gerti pakankamai vandens. Šie elementarūs pastebėjimai tikrai pravers laikantis mažai kalorijų turinčios prancūziškos dietos, tinkančios tik ypač disciplinuotiems žmonėms – juk maitintis tektų pagal specialiai net dviem savaitėms sudarytą valgiaraštį!
Dietos kaloringumas? Ne daugiau kaip 1 500 kcal per dieną. Trūkstamų riebalų ir angliavandenių organizmas „skolinasi“ iš sukauptų riebalų. Tad per 14 dienų galite palengvėti kone 8 kilogramais.
Kas dominuos lėkštėje? Neriebi mėsa, žuvis, paukštiena, kiaušiniai, pieno produktai, vaisiai ir daržovės, skrebučiai. O štai alkoholis, cukrus, druska, konditerijos gaminiai – tabu.
Prancūziškos dietos ypatumai? Bet kokios dietos išvakarėse geriau pasitarti su gydytoju. Prancūziška dieta – ne išimtis. Ypač jei turite problemų dėl skrandžio, inkstų ir širdies. Taip pat šios dietos nerekomenduojama laikytis žmonėms, kurie neseniai sirgo lėtinėmis ligomis arba šiuo metu yra sveikimo kelyje, nes prancūziškos dietos negalime pavadinti idealiai subalansuota. Jei visgi sumanysite pakartoti „prancūzišką pamoką“, tuomet reikalo imkitės ne anksčiau kaip po pusės metų.
Dviejų savaičių prancūziškos dietos meniu
1 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta kava.
Pietūs: salotos iš pomidoro, 2 kietai virtų kiaušinių ir poros salotų lapų.
Vakarienė: salotos iš 100 g neriebios virtos mėsos (jautienos) ir kelių salotų lapų.
2 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta kava ir riekelė skrudintos duonos.
Pietūs: 100 g virtos jautienos.
Vakarienė: salotos iš 100 g virtos dešros ir kelių salotų lapų.
3 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta kava ir riekelė skrudintos duonos.
Pietūs: vidutinio dydžio morka, kepta ant augalinio aliejaus, pomidoras ir mandarinas.
Vakarienė: salotos iš 100 g virtos dešros, 2 kietai virtų kiaušinių ir poros salotų lapų.
4 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta kava ir riekelė skrudintos duonos.
Pietūs: vidutinio dydžio morka, 100 g sūrio, kiaušinis.
Vakarienė: vaisiai ir stiklinė kefyro.
5 DIENA
Pusryčiai: vidutinio dydžio šviežia morka su ką tik išspaustomis vienos citrinos sultimis.
Pietūs: pomidoras ir 100 g virtos žuvies.
Vakarienė: 100 g virtos jautienos.
6 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta kava.
Pietūs: 100 g virtos vištienos ir keli salotų lapai.
Vakarienė: 100 g virtos jautienos.
7 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta žalioji arbata.
Pietūs: 100 g virtos jautienos, apelsinas.
Vakarienė: 100 g virtos dešros.
8 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta kava.
Pietūs: salotos iš pomidoro, 2 kietai virtų kiaušinių ir kelių salotų lapų.
Vakarienė: salotos iš 100 g neriebios virtos mėsos (jautienos) ir poros salotų lapų.
9 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta kava ir riekelė skrudintos duonos.
Pietūs: 100 g virtos jautienos.
Vakarienė: salotos iš 100 g virtos mėsos ir poros salotų lapų.
10 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta kava ir riekelė skrudintos duonos.
Pietūs: vidutinio dydžio morka, kepta ant augalinio aliejaus, 100 g sūrio, apelsinas.
Vakarienė: salotos iš 100 g virtos dešros, 2 kietai virtų kiaušinių ir kelių salotų lapų.
11 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta kava ir riekelė skrudintos duonos.
Pietūs: vidutinio dydžio šviežiai nuskusta morka, 100 g sūrio, kiaušinis.
Vakarienė: vaisiai ir stiklinė kefyro.
12 DIENA
Pusryčiai: vidutinio dydžio morka su šviežiai išspaustomis vienos citrinos sultimis.
Pietūs: pomidoras ir 100 g virtos žuvies.
Vakarienė: 100 g virtos jautienos.
13 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta kava.
Pietūs: 100 g virtos vištienos ir keli salotų lapai.
Vakarienė: 100 g virtos jautienos.
14 DIENA
Pusryčiai: nesaldinta žalioji arbata.
Pietūs: 100 g virtos jautienos ir mandarinas.
Vakarienė: 100 g virtos dešros.
ĮSIDĖMĖKITE! Skirtingai nei kitos dietos, prancūziškoje dietoje nėra kažkokių ypatingų skysčių vartojimo apribojimų. Galima mėgautis ir negazuotu mineraliniu vandeniu, ir įvairių rūšių arbatomis, ir kava.
Manytume, kad tokia dieta tinkama kaip tik dabar, per karščius, nes valgiaraštis, sutikite, labai jau skurdus. Taigi alkį teks slopinti gausiu skysčių vartojimu.